Rada Gminy Świdnica uroczyście rozpoczęła swoją IX kadencję. Nowo wybrani radni oraz wójt gminy Świdnica Bartłomiej Strózik odebrali zaświadczenia o wyborze i złożyli ślubowanie. ...
Zgodnie z Postanowieniem nr 314/2024 Komisarza Wyborczego w Wałbrzychu I zwołuje się pierwszą sesję nowo wybranej Rady Gminy Świdnica na dzień 7 maja 2024 r. o godz. 11:00 w sali narad Urzędu Gminy Św...
WÓJT GMINY ŚWIDNICA ogłasza nabór wniosków na dofinansowanie wymiany systemów ogrzewania starego typu wykorzystujących paliwo stałe na ekologiczne źródła ciepła w ni...
Wójt Gminy Świdnica ogłasza nabór wniosków na dofinansowanie do budowy przydomowych oczyszczalni ścieków lub szczelnych zbiorników bezodpływowych w terminie od 19 lu...
Od 1 stycznia 2024 roku obowiązują nowe stawki podatkowe. Gmina Świdnica oferuje swoim podatnikom możliwość komfortowego złożenia deklaracji podatkowej bez konieczności wizyty w Urzędzie Gminy. Nie ma...
9 największych miast w Polsce korzysta już z usługi PRZYJAZNE DEKLARACJE. Do tego grona dołączyła gmina Świdnica oferując swoim podatnikom możliwość komfortowego złożenia deklaracji podatkowej bez kon...
Planujesz wymianę starego "kopciucha" na ekologiczne źródło ciepła, a może czeka cię termomodernizacja budynku. Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania w ramach programu "...
REGIONALNA EDYCJA KONKURSU "NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO SMAKI REGIONÓW"
13 lipca 2021
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w jubileuszowej XX edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Konkurs odbędzie się dnia 5 września 2021 roku w Domaniowie na boisku sportowym przy Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II (ul. Sportowa 6, 55-216 Domaniów) w trakcie tegorocznych dożynek wojewódzkich.
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe.
Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie
Produkty i przetwory mięsne
Produkty mleczne
Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie
Przetwory owocowe
Przetwory warzywne
III. Napoje regionalne
Podkategorie
Napoje bezalkoholowe
Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2021”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Termin nadsyłania kart zgłoszenia - w nieprzekraczalnym terminie do dnia 29 lipca 2021 roku.
Zgłoszenia należy przesyłać na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Wydział Obszarów Wiejskich
Wybrzeże J. Słowackiego 12-14
50 – 411 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
oraz równocześnie na adres e-mail:
(skany kart zgłoszenia oraz wersje edytowalne).