spacer
Gmina Świdnica
Strona startowaAktualnościTelefony, adresy, e-maileSobota,  15 MajaImieniny obchodzą:  Izydor, Jan, Zofia  
MENU
Mapa witryny
Archiwum wiadomości
Deklaracja dostępności cyfrowej
Nowości na stronie
Warto odwiedzić
miasta partnerskie:

Lampertheim
Maldegem
 
Związek Gmin Wiejskich RP
Witryna Wiejska
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Ludowe Zespoły Sportowe
Europejski Fundusz Społeczny
Sektorowy Program Operacyjny
Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Urząd Zamówień Publicznych
GUS - Bank Danych Regionalnych
Sejm Rzeczypospolitej Polskiej
Urząd Marszałkowski woj. dolnośląskiego
Dolnośląski Urząd Wojewódzki
Starostwo Powiatowe w Świdnicy
Powiatowy Urząd Pracy w Świdnicy
Komenda Powiatowa Policji w Świdnicy
Zielona Linia - Centrum Informacyjno-Konsultacyjne Służb Zatrudnienia

 

Przewodnik o miejscach pomocy i wsparcia dla mieszkańców powiatu świdnickiego PDF
Unijne pożyczki dla przedsiębiorstw - ulotka
Szukasz pracy? Centrum Wspierania Przedsiębiorczości
Baner strony www.biznesowy-poradnik.pl
Stowarzyszenie Szlakiem Granitu
Budowa drogi powiatowej 3396d - film
spacer
Gmina Świdnica arrow Rewitalizacja arrow Wiadomości Rzecznika arrow Z KĄCIKA BABCINYCH PORAD - PRZEPIS NA WEGAŃSKI PASZTET
Z KĄCIKA BABCINYCH PORAD - PRZEPIS NA WEGAŃSKI PASZTET PDF Drukuj E-mail
15 kwietnia 2021

Pasztet W ramach cyklicznych, BABCINYCH PORAD Seniorzy z Klubu ABC Seniora w Bystrzycy Dolnej przygotowali przepis na warzywny, wegański pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami.

 

 

Po Świętach Wielkanocnych, świętach mięsnych i jajecznych, warto zmienić na chwilkę dietę na warzywną. Dzisiaj przepis na wegański pasztet – zachęcają seniorzy.

Składniki:

  • Kasza biała gryczana: 100g

  • Czerwona soczewica: 200g

  • Olej spod suszonych pomidorów: 100 ml

  • Cebula: 2 sztuki

  • Czosnek: 3-4 ząbki

  • Sos sojowy: 3-4 łyżki

  • natka pietruszki

  • Pieprz i sól: do smaku

  • Suszone pomidory: 1/2 słoiczka

Sposób przygotowania:

Opłucz i ugotuj kaszę oraz czerwoną soczewicę. Na oleju z pomidorów podsmaż cebulę i czosnek. Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę i soczewicę, usmażoną cebulę z czosnkiem, wlej sos sojowy oraz dopraw pieprzem i solą. Blenduj do momentu uzyskania jednolitej masy. Do masy dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, natkę i wymieszaj łyżką. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut. Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin. Idealnie smakuje z żurawiną lub chrzanem. SMACZNEGO!

Aktywną działalność Klubu ABC SENIORA można śledzić za pośrednictwem portalu społecznościowego Facebook.

 
spacer
(C) 2021 Oficjalna strona Urzędu Gminy w Świdnicy

UWAGA! Strona używa cookies > Polityka prywatności serwisu

Urząd Gminy Świdnica, ul. B.Głowackiego 4, 58-100 Świdnica
NIP: 884-10-08-599 REGON: 000544674
Telefon: (+48) 74 852-12-26, 852-24-88, 852-30-67, 852-33-98
e-Mail: urzad@gmina.swidnica.pl
spacer
StrzegomŻarówDobromierzJaworzyna l.ŚwiebodziceMarcinowiceMiasto ŚwidnicaGmina Świdnica