Z KĄCIKA BABCINYCH PORAD - PRZEPIS NA WEGAŃSKI PASZTET |
|
|
|
15 kwietnia 2021 |
W ramach cyklicznych, BABCINYCH PORAD Seniorzy z Klubu ABC Seniora w Bystrzycy Dolnej przygotowali przepis na warzywny, wegański pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami.
Po Świętach Wielkanocnych, świętach mięsnych i jajecznych, warto zmienić na chwilkę dietę na warzywną. Dzisiaj przepis na wegański pasztet – zachęcają seniorzy.
Składniki:
-
Kasza biała gryczana: 100g
-
Czerwona soczewica: 200g
-
Olej spod suszonych pomidorów: 100 ml
-
Cebula: 2 sztuki
-
Czosnek: 3-4 ząbki
-
Sos sojowy: 3-4 łyżki
-
natka pietruszki
-
Pieprz i sól: do smaku
-
Suszone pomidory: 1/2 słoiczka
Sposób przygotowania:
Opłucz i ugotuj kaszę oraz czerwoną soczewicę. Na oleju z pomidorów podsmaż cebulę i czosnek. Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę i soczewicę, usmażoną cebulę z czosnkiem, wlej sos sojowy oraz dopraw pieprzem i solą. Blenduj do momentu uzyskania jednolitej masy. Do masy dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, natkę i wymieszaj łyżką. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut. Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin. Idealnie smakuje z żurawiną lub chrzanem. SMACZNEGO!
Aktywną działalność Klubu ABC SENIORA można śledzić za pośrednictwem portalu społecznościowego Facebook.
|