Wśród 62 potraw wytypowanych do III etapu Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych są aż dwie pochodzące z gminy Świdnica: kapusta wielkopostna i ziemniaczane de volaille. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że reprezentantami województwa dolnośląskiego są tylko 3 KGW, a wśród nich Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna.
Jest to niewątpliwy sukces oraz radość, że nasze tradycyjne potrawy zostały uznane za ciekawe i warte pokazania w skali ogólnopolskiej – nie kryją dumy panie z KGW Lutomia Dolna.
Wszystkie potrawy, które przeszły do III etapu zostaną opublikowane w „Kulinarnej Biblii Polskich Smaków Tradycyjnych”. Publikacja dostępna będzie w całej Polsce. Również warto wspomnieć, że jurorem jest znany ekspert kulinarny oraz kucharz Jakub Kuroń.
KGW REPREZENTUJĄCE WOJEWÓDZTWO DOLNOŚLĄSKIE
- Ewa Gola, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Kibiny
- Barbara Staniszewska, Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocicach – Cepeliny
- Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Kapusta wielkopostna
- Koło Gospodyń Wiejskich Lutomia Dolna – Ziemniaczane De Volaille
- Koło Gospodyń Wiejskich Olbrachcice Wielkie – Chleb z goździkami
By oddać głos na potrawę, wejdź na konkurs.mojaWies.pl, zaloguj się w aplikacji danymi, którymi logujesz się na portalu i kłosuj!
UWAGA! Z jednego konta można oddać jeden kłos dziennie!
A już w sierpniu odbędzie się ostatni etap konkursu. Na początku sierpnia organizatorzy konkursu opublikują listę laureatów, którzy zakwalifikują się do IV etapu konkursu – gotowania podczas gali finałowej! Do IV etapu przejdą zgłoszenia, które w III etapie otrzymają największą ilość kłosów w każdym województwie!
Paniom z KGW Lutomia Dolna gratulujemy, trzymamy kciuki i życzymy dalszych sukcesów!
|