spacer
Gmina Świdnica
Strona startowaAktualnościTelefony, adresy, e-maileCzwartek,  18 KwietniaImieniny obchodzą:  Apoloniusz, Bogusława  
MENU
Mapa witryny
Archiwum wiadomości
Deklaracja dostępności cyfrowej
Nowości na stronie
Warto odwiedzić
miasta partnerskie:

Lampertheim
Maldegem
 
Związek Gmin Wiejskich RP
Witryna Wiejska
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Ludowe Zespoły Sportowe
Europejski Fundusz Społeczny
Sektorowy Program Operacyjny
Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej
Urząd Zamówień Publicznych
GUS - Bank Danych Regionalnych
Sejm Rzeczypospolitej Polskiej
Urząd Marszałkowski woj. dolnośląskiego
Dolnośląski Urząd Wojewódzki
Starostwo Powiatowe w Świdnicy
Powiatowy Urząd Pracy w Świdnicy
Komenda Powiatowa Policji w Świdnicy
Zielona Linia - Centrum Informacyjno-Konsultacyjne Służb Zatrudnienia

 

Przewodnik o miejscach pomocy i wsparcia dla mieszkańców powiatu świdnickiego PDF
Unijne pożyczki dla przedsiębiorstw - ulotka
Szukasz pracy? Centrum Wspierania Przedsiębiorczości
Baner strony www.biznesowy-poradnik.pl
Stowarzyszenie Szlakiem Granitu

Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania

Budowa drogi powiatowej 3396d - film
spacer
Gmina Świdnica
CIASTA WARZYWNE  TYLKO W BOJANICACH PDF Drukuj E-mail
27 lutego 2015

Gmina Świdnica INFOOd ośmiu lat 11 pań tworzących Koło Gospodyń Wiejskich z Bojanic spotyka się regularnie, kultywując tradycje kulinarne i ludowe w swoim sołectwie. Po raz pierwszy swój talent kulinarny szerszej publiczności zaprezentowały w 2008 roku, na dożynkach wojewódzkich w Żmigrodzie. Od tego czasu słyną z ciast warzywnych, a ich przepisy wzbogaciły książkę autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein pt. „Kuchnia Dolnego Śląska”.

Specyfika współczesnej kuchni Dolnego Śląska jest rezultatem powojennej historii regionu i związanej z nią migracji ludności. Powstała jako suma bardzo urozmaiconego dziedzictwa kulturowego, jakie przywieźli ze sobą wszyscy „nowi” Dolnoślązacy. Kultywuje się w niej zarówno zwyczaje i tradycje kulinarne różnych regionów przedwojennej Polski i dawnych Kresów Wschodnich, jak i tradycje kuchni niemieckiej, czeskiej, żydowskiej, greckiej, łemkowskiej, tatarskiej, morskiej, ukraińskiej, ormiańskiej, litewskiej, górali czadeckich, bałkańskiej….Poznawanie atrakcji turystycznych Dolnego Śląska warto połączyć z odkrywaniem walorów kuchni tego regionu. Jest ona niezwykle bogata i różnorodna, tak jak różni są Dolnoślązacy – pisze w swojej publikacji Barbara Jakimowicz-Klein.

Popisowe dania i przysmaki KGW z Bojanic, które znalazły się w kulinarnym przewodniku, budzą spore zainteresowanie i niedowierzanie, że z warzyw też można upiec smaczne i zdrowe specjały. Ciasto marchewkowe, było nasza pierwszą propozycją na słodki przysmak. Później były buraczki, dynie, a teraz jest pokrzywa. Inspiracje czerpiemy ze starych przepisów naszych babć i matek, ale same też staramy się udoskonalić receptury, korzystając ze współczesnych zdobyczy cywilizacji jakim jest internet – mówi Janina Marciniak, szefowa koła od 11 lat.

Rola gospodyń skupionych wokół stowarzyszeń, kół, lokalnych grup działania w zachowaniu starych receptur jest bezcenna. To właśnie najstarsi mieszkańcy naszej gminy posiadają bogatą wiedzę i doświadczenie, stanowiące o bogactwie naszego regionu. Jedną z form zachowania i udokumentowania przepisów kulinarnych jest ich publikacja w formie książki kucharskiej. Cieszę się, że panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Bojanic postanowiły zdradzić sekrety swojej kuchni i upowszechnić je za pośrednictwem książki „Kuchnia Dolnego Śląska”. Torcik z fasoli „Jaś”, ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, czy babeczki marchwi – to z pewnością nietuzinkowa forma serwowania ciast na słodko – mówi Teresa Mazurek, wójt gminy Świdnica.

W dotychczasowej działalności, panie z Bojanic prezentowały swoje kulinarne osiągnięcia na dożynkach gminnych, wojewódzkich, targach zdrowej żywności, jarmarkach wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Ciasta z warzyw i specjały ze zdrowej mąki orkiszowej autorstwa gospodyń z Bojanie, będzie można zasmakować już podczas najbliższego gminnego jarmarku wielkanocnego w Pszennie, 28 marca o g. 13.00. Serdecznie zapraszamy.

Przepis na ciasto marchewkowe

  • 20 dag. marchewek,
  • 1 szklanka grubo zmielonych orzechów,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag mąki,
  • 5-6 jajek,
  • 1 cytryna lub olejek cytrynowy,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Marchewki zetrzeć na tarce. Wymieszać mąkę, orzechy, cynamon, proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie dodawać po 1 żółtku. Do masy porcjami wsypywać mąkę z orzechami, ciągle mieszając. Na koniec dodać utarta marchewkę z sokiem lub olejkiem cytrynowym. Dokładnie i delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej bułka tartą formy do babek z kominkiem lub do wąskiej formy keksowej. Piec około 45 minut w temp. 1800C, do momentu gdy ciasto zacznie ostawać od blaszki. Smacznego.

 

 
spacer
(C) 2024 Oficjalna strona Urzędu Gminy w Świdnicy

UWAGA! Strona używa cookies > Polityka prywatności serwisu

Urząd Gminy Świdnica, ul. B.Głowackiego 4, 58-100 Świdnica
NIP: 884-10-08-599 REGON: 000544674
Telefon: (+48) 74 852-12-26, 852-24-88, 852-30-67, 852-33-98
e-Mail: urzad@gmina.swidnica.pl
spacer
StrzegomŻarówDobromierzJaworzyna l.ŚwiebodziceMarcinowiceMiasto ŚwidnicaGmina Świdnica